Bantuan Keluarga Malaysia 2022: Satu Konsep & 1 Aspirasi PM


Bantuan Keluarga Malaysia 2022 adalah Satu Pakej Konsep & 1 Aspirasi Perdana menteri PM

pakej bantuan keluarga malaysia 2022

Ia merupakan satu inisiatif tunai kerajaan dalam membantu rakyat yang betul-betul memerlukan bagi meringankan kos sara hidup mereka.

Berdasarkan rekod ia diperkenalkan semasa pembentangan bajet bagi tahun 2022 di Dewan Rakyat pada 29 Oktober oleh YB Senator, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kewangan Malaysia.

BACA SINI: Bantuan keluarga malaysia tambahan

Dengan penambahbaikan daripada bantuan sebelumnya iaitu BPR, bantuan ini akan memastikan golongan yang betul-betul terkesan diberi keutamaan.

Pakej Bantuan Keluarga Malaysia 2022

Pemohon boleh mula menyemak status permohonan di laman web Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Di halaman utama, klik pautan log masuk dan masukkan nombor kad pengenalan anda.

Sahkan kata kunci keselamatan dan masukkan kata laluan

BACA SINI: Semakan keputusan rayuan bkm

bantuan satu keluarga malaysia

Pada halaman berikutnya, anda boleh melihat profil anda. Klik pada semakan status.

bantuan 1 keluarga malaysia

Sistem akan memaparkan maklumat berkaitan anda seperti amaun kelulusan, jumlah yang telah dibayar, dan sebagainya seperti gambar rajah di bawah.

bantuan family malaysia

Anda juga boleh menyemak maklumat bayaran anda.

Syarat Kelayakan

Syarat bantuan keluarga malaysia terbahagi kepada beberapa kategori dan untuk melayakkan pemohon untuk menerima bantuan ini, mereka perlu menepati syarat-syarat berikut:

KATEGORISYARAT
Isi Rumah Berkahwin; atau Ibu atau Bapa tunggal termasuk balu, janda dan duda yang mempunyai anak yang menepati syarat; dan  Pendapatan Isi Rumah adalah kurang dari atau sama dengan RM5,000
Warga Emas Bujang / Tiada PasanganBujang; atau  Ibu atau Bapa tunggal termasuk balu, janda dan duda yang tidak mempunyai anak; dan  Pendapatan Isi Rumah adalah kurang dari atau sama dengan RM5,000
Bujang Berumur antara 21 hingga 59 tahun; dan Bujang; atau  Ibu atau Bapa tunggal termasuk balu, janda dan duda yang tidak mempunyai anak; dan  Berperndapatan  kurang dari atau sama dengan RM2,500

Pembayaran Fasa 1

Bagi penerima yang memiliki akaun bank, pembayaran fasa 1 telah dibayar secara pengkreditan ke dalam akaun penerima mulai 28 Mac 2022 yang lalu secara berperingkat.

Bagi mereka yang tidak memiliki akaun bank, tuntutan tunai boleh dibuat di cawangan Bank Simpanan Nasional mulai 30 Mac 2022.

Jumlah pembayaran mengikut kategori adalah seperi berikut:

hari keluarga malaysia

Pembayaran Fasa 2

Bagi penerima yang memiliki akaun bank, pembayaran fasa 2 telah dibayar secara pengkreditan terus ke dalam akaun penerima mulai 27 Jun 2022 yang lalu secara berperingkat.

Bagi mereka yang tidak memiliki akaun bank, tuntutan tunai boleh dibuat di cawangan Bank Simpanan Nasional mulai 27 Jun 2022.

Jumlah pembayaran mengikut kategori adalah seperi berikut:

konsep keluarga malaysia

Kaedah Bayaran

Pembayaran dilakukan dengan menggunakan dua kaedah iaitu pengkreditan terus ke akaun bank atau tuntutan tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional.

Kaedah pengkreditan terus adalah bagi pemohon yang mempunyai akaun bank.

Walaubagaimanapun, sekiranya pengkreditan gagal walaupun pemohon mempunyai akaun bank, pemohon perlu membuat pengemaskinian maklumat bank semasa tempoh permohonan.

Bagi mereka yang langsung tidak mempunyai akaun bank, mereka boleh membuat tuntutan tunai di cawangan BSN terdekat

Rayuan

Sekiranya permohonan anda gagal, anda boleh mengemukakan rayaun secara manual dengan mengisi borang di mana-mana cawangan atau dengan melayari laman web https://hasil.gov.my 

Kemudian log masuk ke dalam akaun anda sama seperti semasa anda membuat semakan permohonan.

Pada paparan profil anda klik pada pautan semakan status. 

Sekiranya gagal, skrol ke bawah dan klik pada pautan permohonan rayuan.

apply rayuan

Semasa mengemukan rayuan, anda akan dimaklumkan dengan alasan mengapa permohonan anda tidak diluluskan.

Justeru, anda perlu menyediakan dokumen mengikut kod alasan yang menyebabkan permohonan anda tidak diluluskan.

Berikut adalah contoh daripada kod alasan beserta dokumen yang perlu dikemukakan:

kod tidak layak

Punca Bantuan 1 Keluarga Malaysia Diwujudkan

Seperti yang dinyatakan di atas, Bantuan satu keluarga Malaysia diumumkan semasa pembentangan Bajet 2022 pada 29 Oktober 2021 di Dewan Rakyat oleh YB Senator, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kewangan Malaysia.

Punca utama kerajaan mewujudkan inisiatif ini adalah bagi membantu rakyat yang terjejas dengan sangat teruk baik dari segi ekonomi, kewangan, pekerjaan dan sebagainya dek kerana penularan wabak COVID-19 sejak tahun 2019 yang lalu. 

Bagi membantu rakyat meneruskan kelangsungan hidup di fasa pasca covid-19 ini, kerajaan telah menyediakan beberapa pakej bantuan dan rangsangan ekonomi termasuk bantuan ini.

Bantuan ini merupakan inisiatif pertama dalam strategi pemulihan hidup dan mata pencarian.

Ianya merupakan insiatif bantuan secara tunai langsung yang mensasarkan golongan yang betul-betul memerlukan. 

Kebaikan

Antara kebaikan ketara bantuan ini adalah ianya mampu sedikit sebanyak mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Dengan adanya bantuan ini, ia dapat menampung perbelanjaan harian rakyat yang terpaksa berhadapan dengan harga-harga barang yang meningkat saban hari.

Selain daripada itu, ia juga dapat meringank beban komitmen bulanan golongan yang kurang berkemampuan.

Dengan adanya bantuan ini, rakyat boleh menjelaskan bil-bil utility, yuran sekolah, sewa rumah, ansuran kereta atau motosikal dan sebagainya.

Ada juga di kalangan rakyat yang memanfaatkan bantuan inti untuk menyelesaikan atau membayar pinjaman seperti pinjaman pendidikan, pinjaman peribadi, pinjaman perumahan dan pinjaman-pinjaman lain. 

Secara keseluruhannya, bantuan ini sangat-sangat membantu rakyat dalam mendepani cabaran hidup setelah terjejas teruk oleh pandemik covid-19.

Bagi golongan yang memerlukan, amaun bantuan RM100 RM200 dan RM300 sangat membantu mereka untuk menampung perbelanjaan harian.

Tambahan pula, harga barang yang sentiasa meningkat menambahkan lagi kos sara hidup rakyat.

Keburukan

YouTube video

Kerajaan telah memperuntukan sejumlah RM 8.2 bilion untuk pengagihan Bantuan ini.

Dengan jumlah yang sebegini banyak sudah pasti kerajaan akan mencari jalan untuk menampung balik perbelanjaan tersebut.

Antara kemungkinan kaedah yang digunakan untuk mengumpul balik dana adalah dengan memperkalkan cukai-cukai baru, meningkat nilai cukai sedia ada dan menaikkan harga-harga barang dan keperluan harian rakyat seperti minyak petrol, ayam, telur dan sebagainya.

Keadaan ini seterusnya akan membebankan rakyat dengan peningkatan kos sara hidup.

Bantuan tunai seperti ini juga boleh melekakan rakyat.

Sesetengah golongan mungkin tidak mahu bekerja kerana memikirkan bahawa kerajaan akan sentiasa memberikan bantuan kewangan kepada mereka.

Aspirasi Konsep Keluarga Malaysia

Apa maksud keluarga malaysia? Ia adalah aspirasi dan konsep yang dibawa oleh perdana menteri sekarang bagi membantu semua keluarga malaysia termasuk semua kaum dan agama di Malaysia bagi mendepani cabaran kos sara hidup di Malaysia pada ketika ini.

Lagu Keluarga Malaysia

YouTube video

Hari Keluarga Malaysia

Yang bagus selain bantuan ini, kerajaan juga sedang giat mengadakan jelajah hari keluarga kerajaan malaysia yang mana pada waktu ada didakan promosi diskaun saman secara besar-besaran di seluruh negeri di Malaysia.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia