Bantuan Internet Percuma Sepanjang PKP dan Free

Setiap Hari 1GB Internet Percuma Untuk Pelanggan Unifi, Time, Maxis, Digi, Celcom, dan UMobile Sepanjang PKP

bantuan internet percuma pkp

Pakej khas kepada semua pengguna termasuk usaha menambah baik rangkaian telekomunikasi secara kolektif.

Pakej ini bernilai RM1 bilion telah ditawarkan oleh industri telekomunikasi di Malaysia. Selain itu ada tawaran bantuan telefon pintar percuma b40. boleh mohon sekarang

Menerusi satu kenyataan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) berkata, bermula 1 April 2020 ini sehingga tempoh Perintah Kawalan Pergerakan PKPi tamat, antara pakej khas yang ditawarkan adalah internet free dengan nilai RM600 juta.

Ini dibuat berikutan pengumuman oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin).

Info Bantuan Internet Percuma PKP dan Free

Antara inisiatif yang akan dilaksanakan adalah Bantuan Internet percuma dan free dengan kapasiti 1GB percuma dengan internet kelajuan tinggi akan diterima oleh semua pelanggan pascabayar dan prabayar Digi, UMobile malaysia, Unifi, Time Maxis dan Celcom sepanjang tempoh PKP bermula 1 APril 2020

Ia dikuatkuasakan sepanjang tempoh pelaksanaan PKP, dan boleh digunakan bermula 1 April antara jam 8 pagi hingga 6 petang.

Inisiatif itu juga melibatkan panggilan secara percuma ke talian Pusat Pengurusan Operasi Negara, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) dan Jabatan Kesihatan Negeri.

SKMM dalam kenyataan itu turut menyatakan komitmen turut diberikan bagi mengekalkan ketersediaan dan kualiti rangkaian dengan melabur RM400juta sehingga suka kedua tahun ini.

  • “Liputan dan keupayaan rangkaian untuk tapak kritikal seperti agensi kerajaan, hospital, agensi penguatkuasaan dan pusat media dapat dipertingkatkan dengan pelaburan ini.
  • “Dalam masa yang sama, untuk menambah baik kesalinghubungan digital negara terutamanya di kawasan luar bandar, pelaksanaan Pelan Ganti Optik dan Kesalinghubung Negara (NFCP) akan dilakukan.
  • “Seperti yang diumumkan pada 27 Februari lalu dalam Pakej Rangsangan Ekonomi, peruntukkan sebanyak RM3 bilion sudah diperuntukkan menerusi SKMM,” katanya dalam kenyataan berkenaan.

SUMBER: https://www.u.com.my/extras/promotions/free-1gb-high-speed-data

Pada masa yang sama, untuk membantu usahawan menjalankan perniagaan e-dagang, agensi itu menyatakan bahawa perkhidmatan pos dan kurier juga turut komited untuk meneruskan perkhidmatan seperti biasa untuk rakyat Malaysi

Beban rakyat yang terkesan akibat penularan pandemik Covid-19 dapat diringankan di samping membolehkan kesalinghubungan berterusan supaya tugasan harian rakyat dapat dilaksanakan lebih efisien dengan pengumuman inisiatif ini.

Sepanjang tempoh PKP, pengguna digalakkan merujuk atau menghubungi syarikat penyedia perkhidmatan masing-masing bagi mendapatkan maklumat lanjut berhubung pakej yang ditawarkan.

Scroll to Top