Bank Negara Exchange Rate : Kadar Tukaran Ringgit Terkini

Bank negara exchange rate : Kadar Tukaran Ringgit Rupiah Rupee

bank negara exchange rate

Jikalau ditanya Mypt3, biasanya kami semak dan check di mana untuk mengetahui kadar tukaran asing yang lebih tepatt dan terkini.

Jawapan kami pastinya di portal rasmi Bank Negara Malaysia BNM.

BNM memberikan sejarah tukaran untuk melibatkan semua tukaran nilai di seluruh dunia untuk tempoh 12 bulan yang terakhir untuk anda semak. Sangat mudah.

Anda boleh dapatkan maklumat info bagi pelbagai tukaran yang anda perlukan samada :

  • malaysia ringgit to nepal rupee today
  • tukaran ringgit ke rupiah hari ini
  • ringgit to pakistan rupees today
  • malaysia ringgit to india rupee today
  • malaysia ringgit to myanmar kyat today
  • Dan macam-macam lagi

Cara Semak Bank Negara Exchange Rate

PerkaraPautannya
Semakan secara onlineCHECK SINI

 

Untuk anda yang mahu tahu apa sebab dan punca yang menyebabkan nilai ringgit Malaysia hari semakin merosot selepas anda semak sendiri kadar tukaran melalui portal bank negara exchange rate ini, boleh semak perkongsian info seperti di bawah ini.

4 Faktor Kejatuhan Tukaran Ringgit Kepada Kepada USD

1) Punca sebenar adalah disebabkan tindakan Presiden Amerika Syarikat Donald trump yang telah menaikkan nilai Dollar Amerika pada ketika ini dek kerana tindakan Federal Reserve yang telah menaikkan kadar faedah mereka beberapa kali sebelum ini

tukaran ringgit ke rupiah

2) Bertambah teruk lagi apabila berlkaukan perang perdagangan di antara dua kuasa besar ekonomi dunia antara Amerika Syarikat dan juga negara China sehingga memberikan kesan serantau di seluruh dunia termasuk juga kepada negara kita Malaysia.

3) Kejatuhan harga minyak dunia telah beri kesan yang kurang baik kepada pendapatan dan perolehan kerajaan Malaysia termasuk kepada harga petrol terkini di Malaysia

BACA SINI:
Maybank2u Online : Register dan Login Maybank Online Banking

4) Pelabur mahukan kepastian pada setiap tindakan polisi yang dibuat oleh kerajaan supaya mereka yakin memegang lebih baik ringgit Malaysia. Lebih baik ringgit dipegang pelabur semakin tinggi nilai ringgit Malaysia pada ketika ini.

Malangnya polis yang tidak menentu oleh kerajaan Malaysia membuatkan pelabur berfikir 2, 3 kali sebelum mengambil risiko membeli ringgit Malaysia kita pada ketika ini.