Bank Negara Exchange Rate

Kadar Tukaran Ringgit Rupiah Rupee melalui Bank negara exchange rate di Malaysia

bank negara malaysia bnm exchange rate

Jikalau ditanya Mypt3, biasanya kami semak dan check di mana untuk mengetahui kadar tukaran asing yang lebih tepatt dan terkini.

Jawapan kami pastinya di portal rasmi Bank Negara Malaysia BNM. Boleh juga cuba kemudahan sistem semak penyata akpk

BNM memberikan sejarah tukaran untuk melibatkan semua tukaran nilai di seluruh dunia untuk tempoh 12 bulan yang terakhir untuk anda semak. Sangat mudah.

BACA SINI: Adakah negara kita ke arah kemelesetan ekonomi ?

BNM Bank Negara Exchange Rate Malaysia

Anda boleh dapatkan maklumat info bagi pelbagai tukaran yang anda perlukan seperti mellaui pautan di bawah ini samada :

  • malaysia ringgit to nepal rupee today
  • tukaran ringgit ke rupiah hari ini
  • ringgit to pakistan rupees today
  • malaysia ringgit to india rupee today
  • malaysia ringgit to myanmar kyat today
  • Dan macam-macam lagi
PERKARAPAUTANNYA
Semakan secara onlinehttp://www.bnm.gov.my

Untuk anda yang mahu tahu apa sebab dan punca yang menyebabkan nilai ringgit Malaysia hari semakin merosot selepas anda semak sendiri kadar tukaran melalui portal bnm exchange rate ini, boleh semak perkongsian info seperti di atas ini.

4 Faktor Kejatuhan Tukaran Ringgit

1) Punca sebenar adalah disebabkan tindakan Presiden Amerika Syarikat Donald trump yang telah menaikkan nilai Dollar Amerika pada ketika ini dek kerana tindakan Federal Reserve yang telah menaikkan kadar faedah mereka beberapa kali sebelum ini

2) Bertambah teruk lagi apabila berlaku perang perdagangan di antara dua kuasa besar ekonomi dunia antara Amerika Syarikat dan juga negara China sehingga memberikan kesan serantau di seluruh dunia termasuk juga kepada negara kita Malaysia.

3) Kejatuhan harga minyak dunia telah beri kesan yang kurang baik kepada pendapatan dan perolehan kerajaan Malaysia termasuk kepada harga petrol terkini di Malaysia

4) Pelabur mahukan kepastian pada setiap tindakan polisi yang dibuat oleh kerajaan supaya mereka yakin memegang lebih baik ringgit Malaysia. Lebih baik ringgit dipegang pelabur semakin tinggi nilai ringgit Malaysia pada ketika ini.

Malangnya polis yang tidak menentu oleh kerajaan Malaysia membuatkan pelabur berfikir 2, 3 kali sebelum mengambil risiko membeli ringgit Malaysia kita pada ketika ini.

P/S: Baru-baru Bank Negara telah memberikan kemudahan penangguhan bayaran balik pinjaman bank disebalik musibah COVID 19 ini


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia