≡ Menu

Punca Kenapa Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Ditutup

Berita terkini Mengapa dan Punca Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Ditutup Sementara

Berita terkini yang telah kami teriam dari Kementerian Pendidikan Malaysia telah menggantung sistem analisis peperiksaan sekolah dalam talian yang dikenali dengan SAPS Ibu Bapa selepas diserang sehingga tahap keselamatan portal tersebut dipertikatkan ramai

sistem analisis peperiksaan sekolah

Portal Saps Ibu Bapa itu dikatakan terdedah kepada serangan yang disebut ‘SQL Injection’.

Serangan terhadap portal Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah ini telah membolehkan penjenayah siber ini mengambil data kalangan pelajar sekolah rendah ataupun sekolah menengah yang tersimpan dalam rekod pada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah ini.

Untuk anda yang tidak tahu, Sistem Saps Ibu Bapa ini dibangunkan untuk berkongsi prestasi akamdemik murid sekolah rendah atau pelajar sekolah menengah dan juga memudahkan guru masuk markah yang memudahkan proses pengurusan dan pentadbiran sekolah dikalangan guru dan pentadbir.

Kesan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Diserang

  1. Ada rekod melibatkan 10 ribu sekolah rendah dan sekolah menengah
    ada maklumat melibat sejumlah 4.9 juta
  2. Bertambah teruk lagi ada begitu banyk nombor kad pengenalan melibatkan ibu bapa masing-masing

Melihatkan hal ini, salah seorang menteri kabinet Malaysia Dr Maszlee Malik selaku Menteri kabinet telah tampil ke hadapn dan meminta maaf kepada umum terutamanya kalangan ibu bapa dan pelajar sekolah di Malaydia yang terkesan dengan hal ini.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, saya telah mengarahkan kementerian untuk menutup Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah secara sementara,” katanya dalam satu kenyataan.

“Pada masa yang sama, kami menjalankan analisis keselamatan mendalam untuk mengenal pasti kelemahan dalam sistem kami dan akan mengambil tindakan segera apabila kami mempunyai penyelesaian di tempat.”

Semua laman web dan aplikasi kementerian lain berjalan seperti biasa, kata Maszlee.

Dalam jangka panjang, kementerian sedang mencari untuk mengemaskini projek pengurusan risiko dan projek mereka untuk mengelakkan sebarang pelanggaran keselamatan, katanya.


Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com