≡ Menu

Bagaimana Cara Semakan PTPTN untuk Tahu Baki Bayaran Balik

Bagaimana Cara Lakukan Semakan PTPTN untuk Tahu Baki Bayaran Balik Pinjaman

Permohonan PTPTN telah pun lulus. Duit pinjaman pendidikan sudah pun diterima dan dibelanjakan untuk pelbagai kegunaan termasuk bayar yuran pengajian dan tampung sedikit sebanyak kehidupan seharian di universiti.

semakan ptptn

Dan pengajian pun telah anda berjaya tamatkan dengan jayanya. Sekarang ini tugas anda untuk bayar semula yuran pengajian tersebut. Hutang tetap hutang perlu dibayar. Wajib bayar ya.

Ia sebenarnya kelangsungan pemberian dan pembayaran pinjaman pendidikan untuk generasi selepas anda bagi menikmati dan memperoleh duit pinjaman pendidikan ini.

Bagaimana Cara Untuk Lakukan Semakan PTPTN untuk Check Baki

Mudah Sahaja untuk dapatkan semakan penyata pinjaman

1. Apa Yang Perlu Anda, adalah pergi terus ke portal rasmi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, pautannya adalah seperti di bawah ini

Perkara Butirannya
Semakan secara online untuk check baki KLIK SINI

 

2. Kemudian, masukkan nombor kad pengenalan anda sahaja dan klik pautan penyata kira-kira pembiayaan ujrah selepas nombor kad pengenalan anda telah disahkan oleh sistem mereka. Mudah bukan?

semakan penyata akaun ptptn

3. Selepas itu, anda perlu masukkan nombor kad pengenalan dan nombor kata aluan (password) yang telah anda dapat sebelum ini. Pada yang yang belum register atau daftar perlu berbuat demikian dengan KLIK pada pautan “Pendaftaran KALI PERTAMA” ya.

semakan baki pinjaman ptptn

4. Nah, selepas untuk anda sudah boleh lakukan semakan ptptn melibatkan penyata akaun untuk baki pinjaman pendidikan anda yang terkini.

semakan pinjaman ptptn

5. Untuk pengetahuan anda, anda juga boleh melakukan semakan pinjaman pendidikan dengan telefon bimbit anda, dan cara untuk mendapatkannya mudah sahaja :

semakan bayaran balik ptptn

Apa Pentingnya Untuk Anda Buat Semakan PTPTN

1. Biasalah, apalah sudah tamat pengajian dan sudah mendapat kerja, kehidupan anda akan mula sibuk. Sehingga kadang-kadang sampai terlupa untuk melakukan semakan PTPTN untuk baki pinjaman anda. Ia sangat membantu untuk anda mengetahui berapa banyak lagi baki pinjaman yang perlu anda bayar. Ia sekaligus akan memotivasikan diri anda untuk bayar secara konsisten melihatkan baki pinjaman semakin berkurang dari bulan ke bulan.

2. Anda perlu tahu sekarang ini, tidak bayar pinjaman untuk satu tempoh yang lama bakal menyebabkan hasrat anda keluar negara melalui Imigresen akan terbantut. Ini kerana nama anda mungkin sudah tersenarai dalam senarai hitam imigresen. Jadi rajin-rajin lakukan semakan ptptn daripada masa ke semasa.

P/S : Tahukah anda juga boleh tahu cara bayar pinjaman pendidikan secara online dan boleh mengetahui lebihan bayaran PTPTN.

PP/S : Untuk kemudahan semakan online bagi tujuan bayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional adalah dikongsikan pautannya seperti di jadual bawah ini. Ada yang boleh melalui potongan gaji, kemudahan JOMPAY

Perkara Butirannya
Semakan lebihan bayaran KLIK SINI
Semakan Bayaran Balik PTPTN KLIK SINI

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist Belum ada jaminan untuk sesiapa yang mahu keluar negara, boleh lepas dengan mudah ...
Bila Tarikh tutup Permohonan PTPTN untuk Politeknik IPTA dan IPTS Bila Tarikh tutup Permohonan ptptn untuk politeknik, IPTA universiti dan IPTS Mypt3 yakin dan percaya ramai kalangan adik adik yang mengambil keputus...
Cara Hantar Permohonan PTPTN Online untuk Pinjaman Pendidikan Cara Hantar Permohonan PTPTN Online untuk Pinjaman Pendidikan Janganlah sampai anda bergolak gadai sampai jual tanah, atau buat pinjaman along atau b...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com