≡ Menu

Semakan Keputusan Muet Result Sesi Mac, Julai, November

Semakan keputusan Muet Result Sesi Mac, Julai, November

Jikalau anda sudah pun mengambil peperiksaan Malaysian University English Test aka Muet untuk sesi bulan Julai (July) yang dikendalikan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia MPM, kini Mypt3.com telah dimaklumkan yang mana anda sudah boleh check dan semak Muet result.

semakan keputusan muet

Pilihan semakan yang ada samada secara online atau secara sms.

Butiran lengkap boleh anda anda perhatikan berdasarkan jadual seperti anda perhatikan di bawah ini :

Jadual Semakan Keputusan Muet Result

Perkara Butirannya
Tarikh Keputusan result muet bagi bulan Mac Mei
Tarikh Keputusan Muet Result bagi bulan Julai (July) Oktober
Tarikh Keputusan Muet Result bagi bulan November bulan Januari
Portal Semakan Muet online anda boleh KLIK SINI
Semakan Muet secara SMS Taip: MUET (jarak) RESULT (jarak) No. Kad Pengenalan dan hantar ke 15888

 

Senarai Tips Menarik Untuk Dapat Keputusan Muet Terbaik

1) Anda perlu mula dari sekarang untuk baca lebih banyak novel, jurnal, majalah, akhbar kerana ia mampu meningkatkan kemahiran anda dalam bahasa Inggeris termasuk perbendaharaan kata, tatabahasa.

2) Menonton TV dan radio mempu memudahkan proses pembelajaran untuk meningkatkan tahap kecekapan anda mendengar penyampaian berita, atau siaran melalui bahasa Inggeris. Lagi bagus apabila anda dapat tonton siaran TV tanpa sari kata memudahkan lagi anda fokus untuk mendengar dengan baik.

3) Mulakan dari sekarang untuk berani berkomunikasi dengan ahli keluarga anda. Biar salah tidak mengapa. Yang pentingnya latihan sebegini akan membina keyakinan dan keberanian anda untuk berbahasa Inggeris. Selepas datang keyakinan dan keberanian itu, sedikit demi sedikit anda boleh mula membaiki penyampaian dan cara anda berkomunikasi.

4) Tiada apa yang lebih selain daripada berlatih dan terus berlatih mengarang. Hasil dari pembaca dan mendengar sebelum ini akan menambahkan lagi perbendaharan kata dan tatabahasa yang boleh anda gunakan untuk menyiapkan karangan bahasa Inggeris dengan baik

P/S : Diharapkan anda mendapat markah dan anda inginkan. Apa-apa keputusan peperiksaan yang diterima, berlapang dada. Pasti ada hikmahnya disebaliknya. Usaha lagi dengan ambil ujian sesi Mac dan November pula yang akan datang pula. Cubalah sekali lagi….

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Bagaimana Cara Semakan PTPTN untuk Tahu Baki Bayaran Balik Bagaimana Cara Lakukan Semakan PTPTN untuk Tahu Baki Bayaran Balik Pinjaman Permohonan PTPTN telah pun lulus. Duit pinjaman pendidikan sudah pun dite...
Semakan Penting Untuk Permohonan Kad Siswa Bank Rakyat 7 Semakan Penting Untuk Permohonan Kad Siswa Bank Rakyat RM250 Kad siswa bank rakyat yang bernilai RM250 ini sangat membantu kepada kalangan pelajar ...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com