≡ Menu

Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist

Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist

Belum ada jaminan untuk sesiapa yang mahu keluar negara, boleh lepas dengan mudah walaupun anda sudah beli tiket penerbangan dan sudah tiba di lapangan terbang (airport).

semakan imigresen

Ini kerana anda perlu melalui sekatan pihak Imigresen Malaysia di lapangan terbang. Mereka akan memeriksa samada anda ada hutang dan pinjaman yang belum dilangsaikan sehingga menyebabkan anda dikenakan tindakan senarai hitam imigresen oleh agensi seperti berikut.

Antaranya Lembaga Hasil Dalam negeri Malaysia LHDN, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), ataupun ada perintah mahkamah ataupun daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) ataupun anda masih dalam senarai muflis dan bangkrap.

Jadi tugas Imigresen adalah memastikan anda dihalang keluar negara selagi mana nama anda tersenarai dalam senarai hitam Imigresen.

Semakan Imigresen : Bagaimana Cara Untuk Anda Tiada Masalah Keluar Negara

1. Untuk makluman anda, Jabatan Imigresen Malaysia telah pun membangunkan sistem online bagi semakan imigresen melibatkan status senarai hitam Imigresen.

Perkara Butirannya
Semakan Imigresen online KLIK SINI

 

2. Jikalau anda benar-benar mahu keluar negara usah membuang duit anda dengan membeli tiket terlebih dahulu. Sebaliknya anda perlu melakukan semakan imigresen untuk mengetahui samada anda tersenarai dalam senarai hitam imigresen untuk keluar negara.

3. Jikalau ada tersenarai nama anda, dinasihatkan anda berbincang dengan agensi berkaitan seperti LHDN ataupun PTPTN, apa penyelesaian terbaik melibatkan masalah anda ini. Pastikan anda hadir untuk berbincang dan mencari jalan penyelasaian terbaik 7 hari sebelum anda belepas ke keluar negara

4. Lebih baik jikalau anda hutang tertunggak, nasihat kami bayar sahaja tunggakan yang ada itu.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

6 Sebab Hutang Malaysia Semakin Melonjak Tinggi 6 Sebab Hutang Malaysia Semakin Melonjak Tinggi. Jumlah Hutang Negara Malaysia terkini Rm1 trilion Sejak dari era pemerintahan Tunku Abdul Rahman, Tu...
Bagaimana Cara Semakan PTPTN untuk Tahu Baki Bayaran Balik Bagaimana Cara Lakukan Semakan PTPTN untuk Tahu Baki Bayaran Balik Pinjaman Permohonan PTPTN telah pun lulus. Duit pinjaman pendidikan sudah pun dite...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com