≡ Menu

Bagaimana Cara Semakan Daftar Pemilih PRU Secara Online SMS

Semakan Daftar Pemilih PRU Secara SMS dan Secara Online

5 tahun sekali untuk rakyat malaysia turun mengundi datang lagi. Kali terakhir rakyat malaysia mengundi adalah pada 5 Mei 2013. Dan siri pilihanraya kali ini, rakyat Malaysia akan undi pada 9 mei 2018.

semakan daftar pemilih

Inilah waktu dan masa untuk anda sebagai pengundi turun mengundi calon dan parti pilihan anda untuk menjadi wakil bagi kawasan anda sekaligus menerajui kerajaan Malaysia untuk 5 tahun seterusnya.

Jangan sesekali mengambil mudah untu turun mengundi sebaliknya menjadikannya sebagai satu tanggungjawab. Persoalannya adalah anda sudah melakukan semakan daftar pemilih online.

Ini kerana dengan melakukan semakan daftar pemilih PRU membolehkan anda mendapatkan maklumat penting contohnya lokasi anda bakal mengundi bagi DUN dan PARLIMEN.

Ia bagi memastikan tempat anda tidak bertukar tanpa pengetahuan anda saat-saat akhir.

Di bawah ini MYpt3 kongsikan bersama cara bagaimana untuk anda melakukan semakan daftar pemilih secara online ataupun secara sms :

Cara Semakan Daftar Pemilih di Malaysia

Perkara Butirannya
Semakan secara Online KLIK SINI
Semakan secara SMS Taip SPR<jarak>SEMAK<jarak>Nombor kad pengenalan (Contoh 800513064098) dan hantarkan ke 15888
Taip SPR<jarak>800513064098 dan hantarkan ke 15888

 

Pastikan anda semak di mana lokasi anda bakal mengundi baik di peringkat DUN ataupun PARLIMEN. Ini penting kerana sekarang ada persempadanan yang baru termasuk ada pertukaran nama DUN atau PARLIMEN oleh SPR, jadi mungkin tempat anda mengundi terlibat. Jadi sila semak terlebih dahulu.

Semakan Daftar Pemilih : Mengapa Perlu Turun Undi

1. Jangan nanti, keputusan pilihanraya tidak memihak kepada keinginan anda, anda menyesal tidak sudah sedangkan anda sendiri tidak turun mengundi

2. Tidak cukup sekadar berteriak dan tidak puas hati sebelum pilihanraya sedangkan anda tidak mengundi calon dan parti yang anda sokonhg

3. Pilihanraya umum di Malaysia hanya maksimum lima tahun sekali sahaja, berat sangatkah permintaan untuk anda turun mengundi atas nama hak anda untuk menentukan kepimpinan untuk 5 tahun seterusnya. Sukarkah?

4. Satu undi cukup penting. Dengan kekurangan satu undi daripada anda bakal menyebabkan calon yang anda inginkan kalah atau menang.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Berita Malaysia : Cakap Cakap Adakah Bubar Parlimen Hari Ini Berita Malaysia : Cakap Cakap Adakah Bubar Parlimen Hari Ini Dari tahun lepas lagi rakyat Malaysia, pengamal politik, media malaysia dan antarabangsa...
Semakan SPR Keputusan PRU14 Milik Parti Apa : Ikuti Analisa Pakar Semakan SPR Keputusan PRU14 Milik Parti Apa : Ikuti Analisa Pakar Lima tahun lalu, Profesor Dato Dr Redzuan Othman telah melakukan kontroversi melalu...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com