≡ Menu
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Bagaimana Semak Syarat UPU untuk Kelayakan Masuk Universiti

Bagaimana Cara Semak Syarat UPU untuk Kelayakan khas Masuk Universiti di Malaysia dan IPTA secara online

Sebenarnya untuk masuk universiti awam di Malaysia agak mudah. Tetapi ramai pelajar yang terkandas di tengah jalan atau rasa menyesal dengan kursus yang mereka ambil tidak sesuai dengan potensi diri masing-masing.

semak syarat upu

Ini kerana ramai yang perhatikan apabila mengambil jalan mudah. Janji dapat masuk ke IPTA dan universiti di Malaysia. Soal kursus yang diambil itu perkara kedua oleh sesetengah pelajar.

Ambil mudah. Kadang-kadang ada pelajar yang cuba untuk mendapatkan kursus yang berat kononya untuk menunjukkan kepada ramai yang beliau ambil kursus yang berat dan susah serta gempak. Hakikatnya, diri sendiri tiada kepuayaan untuk bawa dengan cemerlang kursus tersebut

Tetapi masalah untuk mendapatkan kursus yang sesuai dengan result dan keputusan SPM online ataupun keputusan STPM anda dapat diselesaikan dengan satu aplikasi yang cukup genius kami rasakan yang boleh bantu untuk anda memilih kursus dan universiti di Malaysia yang sesuai dengan anda.

Dahulu pelajar menggunakan aplikasi IMASCU, dahulu. Sekarang ini aplikasi Semak Syarat UPU dilancarkan untuk mudah anda lakukan semakan syarat UPU samada kelayakan am ataupun kelayakan khas.

Menariknya ia boleh digunakan untuk anda sebagai pelajar lepasan SPM, STPM dan juga lepasan matrikulasi untuk melakukan semakan semak syarat UPU.

Bagaimana cara dan langkah demi langkah untuk check dan lakukan semakan ada dikongsikan di bawah ini :

5 Langkah Semak Syarat UPU Secara Online

1) Anda perlu ke portal rasmi semak syarat UPU online. Masukkan maklumat yang diperlukan seperti pada gambar di bawah ini :

Perkara Butirannya
Semakan syarat upu KLIK SINI
KLIK Pautan Ini Permohonan UPU online

semakan syarat upu

2) Masukkan result keputusan peperiksaan anda samada semak keputusan SPM atau semak keputusan STPM bergantung anda lepasan SPM atau lepasan STPM.

syarat khas upu syarat kelayakan upu

 

3) Anda perlu bersetuju dengan terma syarat yang telah ditetapkan oleh sistem online untuk anda meneruskan langkah yang seterusnya

4) Nah, berdasarkan keputusan peperiksaan yang anda masukkan, akan terpapar beberapa senarai cadangan universiti dan kursus yang sesuai dengan keputusan peperiksaan anda. Universiti yang terpapar angka anda boleh tekan untuk melihat kursus yang ditawarkan kepada anda.

Contoh ada pada 2 gambar di bawah ini :

5) Jikalau anda mahu cuba sekali, boleh pergi ke semula ke langkah pertama.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Cara Terbaik Isi Borang Permohonan UPU Online Sehi... Cara Isi Borang Permohonan UPU Lepasan SPM Online dan Permohonan UPU Lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma Sebelum tarikh tutup. Mesti Lulus Punya. Kepu...
Semakan Keputusan Muet Result Sesi Mac, Julai, Nov... Semakan keputusan Muet Result Sesi Mac, Julai, November Jikalau anda sudah pun mengambil peperiksaan Malaysian University English Test aka Muet untuk...
Senarai Penting Tarikh UPU : Dari Permohonan Hingg... Tarikh UPU Yang Penting : Dari tarikh Permohonan, tarikh tutup dan tarikh Hingga Ke tarikh Keputusan UPU Sebenarnya banyak yang terlepas pandang tari...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2017 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com