≡ Menu

Berhati Hati Dengan Penyakit HFMD : Tanda Tanda Virus Pada Anak

Penyakit HFMD : Tanda Tanda HFMD Pada Anak. Apa Punca sehingga kena Penyakit tangan, kaki dan mulut

Berhati hati ibu bapa di Malaysia kepada virus Coxsackie dan Enterovirus ini. Ia telah mengganas demi Malaysia. Jumlah yang kena jangkitan virus ini semakin meningkat. Dek kerana virus inilah jumlah yang kena penyakit HFMD semakin meningkat di Malaysia.

penyakit hfmd

Kes ini telah dikesan di beberapa negeri termasuk di Pulau Pinang Penang, melaka, Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor, Sabah, Sarawak, kelantan, Terengganu, Perlis, Kedah, Perak, Johor, Pahang dan negeri Sembilan.

Jangan ambil mudah virus ini. Ini ada kes kanak kanak mati meninggal dunia. Jumlah kematian membimbangkan Kementerian kesihatan Malaysia KKM.

Virus ini bukan sahaja menyerang golongan dewasa malah yang lebih merisaukan apabila kanak-kanak di bawah umur 10 tahun yang lebih mudah terdedah dan mudah dijangkiti penyakit HFMD ini. Bermula dari kudis kecil ia akan mula dan cepat melarat ke tanga, mulut dan kaki anak anda.

Bertambah teruk lagi, jika anak anda ditempat di taska, pra sekolah atau tadika yang ditempatkan beberapa kanak-kanak lain bersama-sama yang dalam masa tanpa disedari mereka ini sudah ada tanda tanda HFMD pada kanak-kanak ini. Kadang kala ada pengusaha taska yang mengabaikan aspek kebersihan sehingga persekitaran dan permainan yang disediakan tidak kerap dibersihkan.

Apa Tanda Tanda HFMD Telah Menyerang Anak Saya?

Virus virus ini menular melalui najis, air liur, sentuhan, hingus. Sangat cepat. Jikalau anak anda ada hfmd symptom atau simpton hmd seperti di bawah ini, cepat cepat bertindak!

 1. Demam di mana suhu badan melebihi 39 darjah celcius
 2. Ada ruam dan kesan lepuh pada tapak tangan dan tapak kaki anak anda
 3. Ada kelihatan kesan ulser di lidah dan mulut anak anda
 4. Mula hilang selera makan
 5. Mula muntah muntah
 6. Cirit birit

tanda tanda hfmd

Cara Mencegah dan Rawatan Terbaik Untuk Penyakit HFMD?

Perkara Butirannya
Semak Poster HFMD Pertama KLIK SINI
Semak Poster HFMD Kedua KLIK SINI

1) Nasihat kami perlu kerap membasuh tangan, mulut dan kaki anak anda dengan sabun

punca hfmd

2) Boleh mengambil beberapa makanan, buah buahan yang anda boleh berikan kepada anak anda yang kena dan ada tanda tanda virus HFMD ini, semoga cepat sembuh :

 1. Telur setengah masak
 2. Air kelapa
 3. Buah betik
 4. Madu
 5. Yogurt
 6. Buah tembikai
 7. Bubur
 8. Tauhu
 9. Kentang lecek
 10. Boleh makan aiskrim

3) Jangan biarkan lampin bayi dibuang bersepah, letakkan di tempat yang betul

4) Sila bersihkan alatan mainan anda. Ini antara punca HFMD cepat merebak dikalangan kanak-kanak dan bayi kecil. Banyak premis taska, tadika yang kena tutup sebab tidak jaga aspek kebersihan.

5) Sila juga bersihkan persekitaran rumah anda termasuk lantai di rumah

7) Jangan lupa, dapat segera nasihat doktor apabila anak anda menghadapi tanda tanda HFMD ini. Setakat ini belum ada vaksin untuk penyakit HFMD ini.

P/S : Semoga wabak penyakit HFMD dapat dikawal secepat mungkin dan kembali reda.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Betulkah Herbalife Malaysia Kurus Badan dan Turun Berat Badan Betulkah Herbalife Malaysia Kurus Badan dan Turun Berat Badan Tidak boleh dinafikan di sini, poduk kesihatan Herbalife cukup popular di dunia. Malaha...
Pengalaman Rawatan dan Bersalin di Gleneagles Penang Pengalaman Rawatan dan Bersalin di Gleneagles Medical Centre Penang Kita boleh lihat lambakan hospital swasta di malaysia dengan harapan dapat member...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com