≡ Menu

Permohonan Sekolah Kawalan Tingkatan 1 Kemasukan Sesi 2017 public.moe.gov.my


Permohonan Sekolah Kawalan Tingkatan 1 Kemasukan Sesi 2017 public.moe.gov.my

Permohonan sekolah kawalan akan dibuka secara online bagi sesi ambilan Januari 2017 pada minggu pertama bulan September 2016 ini.

sekolah kawalan

Kepada yang tidak tahu, maksud sekolah kawalan ialah ia merupakan adalah sekolah-sekolah yang diwujudkan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Di mana Konsep sekolah kawalan ini pula adalah untuk mewujudkan dan memantapkan kecergasan dan prestasi akademik pelajar dari tahap baik kepada yang lebih baik dan seterusnya ke tahap cemerlang.

Ia juga antara usaha Kementerian Pendidikan Malaysia untuk meningkatkan lagi kualiti pendidikan di negara ini untuk setanding dan setara dengan negara maju yang lain seperti Jepun.

Terdapat 6 jenis dan senarai sekolah kawalan yang ada di Malaysia iaitu :

  • Sekolah Kawalan / Sekolah Rancangan Khas (SRK)/ Sekolah Elit/ Sekolah Rancangan Khas Negeri (RKN)
  • Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK)
  • Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA)
  • Kelas Kawalan/ Kelas Premier
  • Kelas Rancangan Khas (KRK)/Rancangan Khas Daerah (RKD)/ Sekolah Premier
  • Kelas Aliran Agama (KAA)

Bagi Kelas Rancangan Khas (KRK), objektif penubuhan KRK adalah kerana penubuhan sekolah SBP dan MRSM bagi pelajar-pelajar cemerlang seluruh Malaysia.

Namun, peningkatan jumlah pelajar yang cemerlang di dalam UPSR setiap tahun tidak dapat ditampung oleh SBP dan MRSM. Oleh itu, bagi pelajar yang tidak berjaya untuk ditempatkan di mana-mana sekolah SBP atau sekolah MRSM, akan terpilih untuk bersekolah di sekolah Kelas Rancangan Khas (KRK). Untuk maklumat selanjutnya mengenai KRK, anda bolehlah klik DISINI

Kepada pelajar-pelajar Tahun 6 lepasan UPSR 2016 yang berminat untuk daftar permohonan sekolah kawalan Menengah Tingkatan 1 boleh mengemukakan permohonan di pautan yang disediakan di bawah.

Cara Daftar Permohonan Sekolah Kawalan Tingkatan 1?

Sila rujuk guru kaunseling atau guru kelas anda jika anda mempunyai mengalami sebarang kesulitan atau masalah ketika mengisi borang permohonan. Ibu bapa juga hendaklah memantau dan membantu anak-anak dalam mengisi butiran permohonan

Perkara Butiran dan Pautannya
Permohonan Sekolah Kawalan Menengah 2017 Online; Untuk membuat permohonan masuk ke sekolah kawalan secara online sila klik DISINI ataupun public.moe.gov.my
Tarikh buka permohonan Tingkatan 1 1 September 2016
Tarikh tutup permohonan Tingkatan 1 30 September 2016
Bagi mendapatkan panduan dan rujukan untuk daftar sekolah kawalan sila klik DISINI
Jika ada sebarang pertanyaan atau soalan anda boleh dapatkan jawapan terbaik dengan merujuk pautan ini  klik DISINI

Semoga permohonan Tingkatan 1 anda ini dipermudahkan.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Permohonan Kolej Vokasional KV dan Kemasukan Sekol... Permohonan Kolej Vokasional KV dan Kemasukan Sekolah Teknik 2017 Permohonan Kolej Vokasional dan kemasukan Teknik sesi ambilan tahun 2017 ini sudah...

pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2017 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post: