≡ Menu

Persoalan Ke Mana Hilangnya Banyak Duit Negara Malaysia

Ke Mana Hilangnya Banyak Duit Negara Malaysia

Kami terkejut apabila mengetahui pendedahan skandal panel solar bernilai RM1.25 bilion yang melibatkan sekolah-sekolah di Sarawak. Di antara itu dan sistem analisis peperiksaan sekolah atau Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS Semakan Ibu Bapa) yang digantung untuk tujuan keselamatan.

saps semakan ibu bapa

Ia merupakan gesaan segera oleh kalangan ibu bapa, guru dan sekolah supaya kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia KPM untuk melaksanakan perubahan segera kepada sistem pendidikan di Malaysia

Berdasarkan Belanjawan 2018, ia telah memperuntukkan RM250 juta untuk pendidikan Generasi Transformasi Nasional 2050 (TN50) untuk membangunkan pusat Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) dan meningkatkan modul Sains Komputer termasuk program pengekodan.

RM20 juta akan diberikan kepada Agensi Pembangunan Ekonomi Kebudayaan untuk meningkatkan sektor seni.

Peruntukkan Yang Banyak Untuk Penambaikan

Dalam ucapan Belanjawan 2018, ia diumumkan bahawa sejumlah RM550 juta akan diperuntukkan bagi peningkatan dan penyelenggaraan sekolah, di mana pecahan yang diberikan adalah seperti berikut:

  • > Sekolah kebangsaan – RM250mil;
  • > Sekolah Kebangsaan Cina – RM50mil;
  • > Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil – RM50mil;
  • > Sekolah mubaligh – RM50mil;
  • > Sekolah asrama – RM50mil;
  • > Kolej Sains Junior Mara – RM50 juta; dan
  • > Sekolah agama yang dibantu kerajaan – RM50 juta.

Jangan lupa peruntukan untuk menaiktaraf dan membaik pulih 2,000 sekolah usang di seluruh negara. Sekolah-sekolah di Semenanjung Malaysia sepatutnya menerima RM500 juta sementara Sabah dan Sarawak dijanjikan RM1 bilion setiap satu. Itu sahaja berjumlah RM2.5 bilion.

Terdapat juga tambahan RM2.9 bilion yang diperuntukkan “untuk bantuan makanan, buku teks, geran per kapita dan Biasiswa Persekutuan untuk sekolah.”

Pertama, kami ingin tahu jika wang tersebut telah dikeluarkan seperti yang dijanjikan. Sekolah-sekolah yang sudah usang di Sarawak jelas tidak menerima peruntukan mereka. Adakah sekolah-sekolah yang telah usang di Sabah dan Semenanjung Malaysia menerima peruntukan mereka?

Bagaimana dengan transformasi 2,000 bilik darjah untuk pembelajaran abad ke-21? Berapa banyak kelas telah menjalani peningkatan yang diperlukan? Dan bagaimana dengan modul Pengajaran Komputer dan program pengkodan kami?

Sekiranya tiada matlamat-matlamat ini telah dipenuhi, ke manakah wang itu pergi?

Kedua, kita perlu bercakap tentang pembiayaan yang diperuntukkan ke sekolah kita. Jumlahnya mungkin besar kerana mereka berada dalam jutaan. Pada hakikatnya, pembiayaan hampir tidak cukup untuk memastikan sekolah kita berjalan.

Sebagai contoh, dari laman web Kementerian Pendidikan, seseorang dapat melihat bahawa terdapat 1,298 SJKC di negara ini. Jumlah yang diperuntukkan ialah RM50mil untuk sekolah jenis ini. Ini berjumlah RM38,520 setiap sekolah, iaitu purata RM3,210 sebulan untuk setiap sekolah.

Bagi 525 sekolah SJKT yang menerima peruntukan RM50 juta, pembiayaan berjumlah purata RM7,936 sebulan untuk setiap sekolah.

Saya tidak dapat mencari nombor yang tepat untuk jenis sekolah lain untuk membuat pengiraan lebih banyak tetapi intinya adalah dengan angka-angka dan peningkatan kos sara hidup, sekolah-sekolah kita tidak mampu untuk menghentikan pemacu derma mereka.

Rakan-rakan saya yang guru di sekolah misi dan sekolah kebangsaan juga memberitahu saya mengenai pemotongan belanjawan yang telah melanda sekolah mereka selama bertahun-tahun.

Kami juga pernah mendengar rintihan kalangan guru-guru untuk mengelurkan duit poket sendiri untuk membeli bahan-bahan untuk mengajar, yang paling kerap adalah membeli kertas untuk mencetak kertas peperiksaan sekolah masing-masing.

Sudah tiba masanya untuk kita bercakap dolar dan sen. Sekolah rendah dan menengah kami amat memerlukan bantuan kewangan untuk melaksanakan tanggungjawab mereka dengan betul.

Harapan besar kepada kerajaan baru, supaya  peruntukkan yang lebih banyak kepada sekolah-sekolah di Malaysia melalui Bajet 2019.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Check Kedudukan Kelas Selepas Guru Masuk Markah Guna SAPS NKRA Semak jadual takwim tarikh guru masuk markah gua SAPS NKRA supaya murid dan murid sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah boleh check kedudukan ke...
Check Result Melalui Semakan Saps Ibu Bapa Dengan Mudah Check Result Melalui Semakan Saps Ibu Bapa Bagi Pelajar Sekolah rendah dan Sekolah Menengah secara online Semakan Ibu Bapa NKRA Sistem Analisis Peper...
Punca Kenapa Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Ditutup Berita terkini Mengapa dan Punca Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Ditutup Sementara Berita terkini yang telah kami teriam dari Kementerian Pendidi...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com