≡ Menu

Berita Borang Permohonan Bantuan Sara Hidup Rakyat BSH Ganti BRIM

Berita Pengumuman permohonan Bantuan Sara Hidup rakyat BSH Ganti Bayaran BRIM BR1M. Dapatkan kemaskini borang bantuan sara hidup  rakyat bujang isi rumah di sini

Jikalau dahulu di bawah regim Najib Razak, mekanisme digunakan untuk memberikan duit bantuan bagi mengurangkan beban kos sara hidup rakyat Malaysia yang mana program tersebut dikenali dengan Bantuan Rakyat 1 Malaysia

bantuan sara hidupBantuan Rakyat 1 Malaysia untuk BRIM fasa 2 an BRIM fasa 3 akan diteruskan seperti biasa. Cuma. Cumanya akan skim ini akan ditambahbaik dan diberikan nafas baru termasuklah ditukarkan kepada nama program yang baru atau dijenamakan semula program ini.

Sesuai dengan tujuan dan hasrat kerajaan Pakatan Harapan yang mahukan bantuan ini diberikan dan diagihkan kepada kelompok yang benar-benar memerlukan.

Berdasarkan pengumuman Tun Dr Mahathir yang memberikan jaminan skim yang dikenali dengan permohonan Bantuan Sara Hidup rakyat ini sangat sangat berbeza dengan skim BRIM yang sebelum ini.

Semakan Keputusan ini dibuat dan diumumkan sendiri selepas tamatnya Mesyuarat Menteri Kabinet Hari ini yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad.

Cara Permohonan Bantuan Sara Hidup Rakyat BSH

Yang mana permohonan yang telah lulus dan berjaya sebelum ini boleh terus menerima bayaran bantuan ini seperti pada tarikh bayaran yang telah ditetapkan.

Walaubagaimanapun, tiada permohonan bantuan sara hidup rakyat baru dibuka buat masa ini. Borang bantuan sara hidup rakyat yang baru akan disediakan bermula tahun hadapan bersama-sama dengan cara dan mekanisme barunya.

Cara Pembayaran Bantuan Sara Hidup

Seperti yang anda semua sedia maklum. Di mana pada tarikh pembayaran bantuan BSH ini ia akan dimasukkan terus ke akaun bank yang telah anda daftar.

Senarai bank : HSBC Bank Malaysia, OCBC Bank, Bank Rakyat, United Overseas Bank (UOB Malaysia), AmBank, Hong Leong Bank, RHB Bank, Public Bank Berhad, CIMB, Maybank, Alliance Bank, Citibank, Standard Chartered, Bank Islam.

Tarikh Pembayaran Bantuan Sara Hidup

Fasa Tarikh Jumlah Bayaran
Fasa 2 6 Jun 2018 Tiada untuk bujang
Bayaran RM350 untuk isi rumah pendapatan RM4 ribu hingga RM5 ribu
Bayaran RM600 untuk isi rumah pendapatan RM3 ribu hingga Rm4 ribu
Fasa 3 Ogos 2018 Tiada untuk bujang
Bayaran RM350 untuk isi rumah pendapatan RM4 ribu hingga RM5 ribu
Bayaran RM600 untuk isi rumah pendapatan RM3 ribu hingga Rm4 ribu

 

Kemaskini Bantuan Sara Hidup

Untuk proses kemaskini bantuan sara hidup akan bermula tahun hadapan. Nantikan maklumat terus daripada kami yang kami kemaskini daripada masa ke semasa

P/S : Kepada yang risau dengan berita yang tular kononnya bantuan rakyat 1 malaysia atau nama barunya bantuan sara hidup BSH ini ditamatkan usah risau. Masih berjalan seperti biasa. Fasa 2 dan Fasa 3 menanti anda.

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Berita : Cara Buat Semakan Bantuan Sara Hidup Rakyat 2018 Bagaimana Cara Buat Semakan Bantuan Sara Hidup Rakyat 2018. Check Status Lulus atau Tidak selepas rayuan bantuan sara hidup Nampaknya berita gembira ...
Tarikh Bayaran Bantuan Sara Hidup Rakyat 2018 Tarikh bayaran bantuan sara hidup Ogos 2018. Tarikh pembayaran bantuan sara hidup 2018 duit masuk bank. Kepada yang yang risau dapat atau tidak. Ini ...
Cara Semakan eKasih : Daftar Bantuan Sara Hidup di Portal E-Kasih Semakan eKasih dan Daftar bantuan sara Hidup di Portal E-Kasih Online Sekarang kos sara hidup di Malaysia terus melambung tinggi. Bagi meringankan be...


pt3

PERHATIAN! Jikalau anda pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3, anda dijemput untuk sertai Study Group Facebook PT3 2018 dengan cara KLIK SINI.

1) Berbincang dan bertanya secara terus secara ekslusif dengan rakan-rakan online yang lain
2) Mengetahui soalan ramalan, contoh soalan dll
3) Tips persediaan menghadapi peperiksaan besar PT3
4) Semuanya adalah PERCUMA. Sertainya sekarang…

Next post:

Previous post:

Pt3 2018 by Mypt3.com

Pt3 2018 by Mypt3.com